Dom jednorodzinny, bliźniak, mieszkanie w bloku, apartament... Czujesz się przytłoczony wyborem mieszkania? Zapoznaj się z naszym przewodnikiem po typach domów, zanim dokonasz wyboru na całe życie.
Kiedy pewne chorobotwórcze bakterie lub patogeny zanieczyszczą żywność, mogą wywołać chorobę przenoszoną drogą pokarmową, często nazywaną "zatruciem pokarmowym" lub „grypą żołądkowa”. Niektóre osoby są bardziej narażone na ryzyko zachorowania na choroby przenoszone drogą pokarmową.
Jeśli Ty - lub ktoś, kim się opiekujesz - należysz do jednej z tych grup wysokiego ryzyka, szczególnie ważne jest, abyś przestrzegał zasad bezpiecznego obchodzenia się z żywnością. Osoby wrażliwe są nie tylko narażone na zwiększone ryzyko zachorowania na chorobę przenoszoną drogą pokarmową, ale także są bardziej narażone na dłuższą chorobę, hospitalizację, a nawet śmierć.
Kobiety w ciąży i ich dzieci
Zmiany zachodzące w ciąży wpływają na układ odpornościowy matki, przez co kobiety ciężarne są bardziej podatne na choroby przenoszone drogą pokarmową. Szkodliwe bakterie mogą również przeniknąć przez łożysko i zainfekować nienarodzone dziecko, którego układ odpornościowy jest słabo rozwinięty. Choroba przenoszona drogą pokarmową w czasie ciąży jest poważna i może prowadzić do poronienia, przedwczesnego porodu, urodzenia martwego dziecka, choroby lub śmierci noworodka.
Dzieci poniżej 5 roku życia są w grupie wysokiego ryzyka wystąpienia chorób przenoszonych drogą pokarmową i związanych z nimi problemów zdrowotnych, ponieważ ich układ odpornościowy dopiero się rozwija i nie są w stanie zwalczać infekcji tak dobrze, jak starsze dzieci i dorośli.
Osoby starsze oraz osoby z chorobami nowotworowymi, cukrzycą, HIV/AIDS, po przeszczepach narządów i z chorobami autoimmunologicznymi
Układ odpornościowy to reakcja lub odpowiedź organizmu na "inwazję obcych". U zdrowych ludzi prawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy zwalcza bakterie i inne patogeny powodujące infekcje. Z wiekiem układ odpornościowy i inne narządy przestają rozpoznawać i usuwać z organizmu szkodliwe bakterie.Jeżeli interesuje cię tematyka zdrowia to odwiedź stronę medicot.pl
Ponadto układy odpornościowe pacjentów po przeszczepach oraz osób cierpiących na pewne choroby, takie jak HIV/AIDS, rak, cukrzyca i choroby autoimmunologiczne, są często osłabione w wyniku procesu chorobowego lub skutków ubocznych niektórych metod leczenia, co czyni je podatnymi na wiele rodzajów infekcji - na przykład wywołanych przez bakterie wywołujące choroby przenoszone drogą pokarmową. Cukrzyca może prowadzić do spowolnienia tempa, w jakim pokarm przechodzi przez żołądek i jelita, co daje możliwość namnażania się szkodliwym patogenom przenoszonym drogą pokarmową.