Oczywiście najlepiej jest przyrządzać posiłki z produktów świeżych. Nie zawsze jest to jednak możliwe ze względu na codzienne obowiązki zawodowe, brak sklepów w bliskim sąsiedztwie. Wtedy raz w tygodniu robimy większe zakupy i wkładamy do zamrażarki.
Jakie produkty można zamrażać?
Mrożenie to znany od wieków sposób na przedłużenie trwałości żywności. Skandynawowie dorabiali się fortuny na dostarczaniu bloków lodu do Francji w XVIII i XIX wieku. Obecnie służą do tego zamrażarki konserwujące produkty w temperaturze – 180 C. W takiej temperaturze giną bakterie, natomiast żywność zachowuje wszystkie wartości odżywcze, jedyne straty dotyczą witaminy C.
Mrozić w zasadzie można wszystkie produkty – surowe i gotowane, ale niektóre tracą swoje wartości smakowe i zmieniają strukturę. Ryż, ziemniaki, makaron stają się ciapowate, także niektóre produkty nabiałowe po rozmrożeniu mogą się ściąć (śmietana, jogurt), więc lepiej ich nie zamrażać. Do mrożenia doskonale nadają się mięsa, warzywa, owoce, ciasta, pieczywo. Wiele z nich po rozmrożeniu i poddaniu obróbce termicznej można zamrażać ponownie.
Jak prawidłowo przygotować produkty do mrożenia
Przede wszystkim mrozimy produkty świeże, zaraz po przyniesieniu ze sklepu, nie powinny być wcześniej przechowywane w lodówce. Mięsa nie myjemy przed zamrażaniem, ponieważ woda niepotrzebnie naruszy strukturę jego komórek, umyjemy go po rozmrożeniu. Owoce i warzywa musimy wysuszyć, niektóre trzeba poddać blanszowaniu.
Produkty powinny być podzielone na mniejsze porcje, najlepiej do jednorazowego rozmrażania. Najlepsze są porcje płaskie, które szybko się zamrożą. Żywność pakujemy w plastikowe pojemniki lub zamykane woreczki do mrożenia. Należy je też podpisać, bo zamrożonych możemy nie rozpoznać. Dobrym przyzwyczajeniem jest pisanie dat, wtedy produkty wyciągamy od najstarszych.
Większość zamrażarek posiada komory do szybkiego zamrażania, to do nich powinniśmy najpierw wkładać artykuły. Krótki czas zamrażania powoduje zachowanie struktury komórek, kryształki lodu są niewielkie. Taki system zamrażania sprzyja także zachowaniu wszystkich właściwości odżywczych i organoleptycznych.
Zamrożone już porcje można później przełożyć do odpowiedniej szuflady. Najlepiej wydzielić poszczególne szuflady do przechowywania mięsa i wędlin, warzyw i owoców, pieczywa, gotowych posiłków. Dzięki temu szybko znajdziemy potrzebny pojemnik, a zawartość zamrażarki nie będzie narażona na działanie wysokiej temperatury zewnętrznej i nie będzie się szronić.
Jak prawidłowo rozmrażać żywność
Warzywa najlepiej wrzucać do gotującej się wody, mięso natomiast należy rozmrażać powoli, najlepiej w pojemniku, bo wycieknie sporo wody. Ciasta i pieczywo wyciągamy z woreczków, by nie nabrały wilgoci. Owoce możemy używać do koktajli i ciast lekko rozmrożone. Dania gotowe można podgrzewać jeszcze zamrożone, obiad będzie szybszy.
Mrożąc produkty trzeba też pamiętać o długości ich przechowywania, mimo zamrożenia po kilku miesiącach mogą nadawać się do wyrzucenia. Mięso czerwone zachowuje swoje właściwości przez okres 3-4 miesięcy, drób do 12 miesięcy, podobnie jak warzywa i owoce.
Zobacz również, jak ważną rolę w zbilansowanej diecie stanowią sproszkowane owoce i warzywa: https://sklep.kenayag.com.pl/pl/18-sproszkowane-owoce-warzywa