Wiadomości z Łazisk Górnych

Białko wieprzowe - jakie ma zastosowanie w przemyśle spożywczym?

  • Dodano: 2020-01-30 15:15

Białko jest bardzo ważnym składnikiem diety człowieka. Zapewnia bowiem organizmowi prawidłowe funkcjonowanie. Jakie rodzaje białka możemy stosować? Do czego służy ono w przemyśle spożywczym?

Białko – jaka jest jego rola w organizmie?

Jak dobrze pamiętamy z lekcji biologii, białko jest podstawowym budulcem wszystkich narządów w organizmie. Znajdziemy go w enzymach, hormonach i przeciwciałach. Ich obecność sprawia, że organizm człowieka funkcjonuje prawidłowo. Białko zapewnia m.in. właściwy rozwój, wzrost, czy przyspiesza regenerację różnego rodzaju uszkodzeń. Jak widać, dobrze dopasowana dieta ma więc ogromne znaczenie. Jeśli ją odpowiednio zróżnicujemy, to nasz organizm będzie miał wszystko, co niezbędne do prawidłowej pracy.

Białko roślinne czy zwierzęce –które lepsze?

W naszym ciele może znajdować się od 10 do nawet 14 kilogramów białka. W ciągu doby wymianie ulega aż 300 gramów. Pełnowartościowe białko ma swoje źródło w produktach odzwierzęcych. Roślinne bowiem jest pozbawione kilku kluczowych aminokwasów. Organizm człowieka nie wchłania też tego białka tak dobrze jak zwierzęcego. Wynika to z obecności błonnika i inhibitorów trawienia. Różnica w przyswajalności białek jest naprawdę istotna. Zwierzęce pochłaniamy w 96%, białka z mleka zaś w około 90%. Białka roślinne natomiast, np. z kukurydzy, organizm człowieka przyswaja zaledwie w 60%. Dlatego właśnie tyle mówi się o odpowiednim zróżnicowaniu diety. Włączając do niej każdy z wymienionych rodzajów białka możemy zapewnić sobie wszystko, czego potrzebujemy.

Białko wieprzowe – dlaczego stosuje się je w przemyśle spożywczym?

Bogatym źródłem białka jest wieprzowina. Zawiera ona wysokogatunkowe i pełnowartościowe białko. W samym kotlecie schabowym proteiny stanowią 22% jego zawartości. Niektóre partie wieprzowiny są wzbogacone o kolagen. Mamy tu na myśli chociażby golonkę. Spożywanie tego rodzaju białka wieprzowego poprawia pracę ścięgien i stawów. Jego właściwości docenili też producenci przemysłu spożywczego. Wykorzystują oni kolagenowe białko wieprzowe do poprawienia i wzmocnienia walorów smakowych. Producenci pozyskują je ze skór wieprzowych. Białko wieprzowe dodaje się do wędlin, by zwiększyć zawartość mięsa w produkcie. Poza tym, wpływa ono dobrze na wygląd szynek i kiełbas. Dzięki nim wyglądają one na apetyczniejsze, co wpływa na ich lepszą sprzedaż. Białko wieprzowe poprawia również gryzalność produktu i ułatwia plastrowanie. Tutaj dowiesz się więcej na ten temat http://oqema.pl/. Białko wieprzowe wpływa również pozytywnie na czas obróbki i masowania mięsa. Poprawie ulega wówczas struktura mięsa, a cały proces przebiega szybciej i sprawniej. Producenci zdają sobie sprawę z tego, jak ważną rolę pełni białko w przemyśle mięsnym. Dlatego dbają o to, by pozyskiwać je od sprawdzonych dostawców. W Polsce nie brakuje firm, które zajmują się dostarczaniem białka wieprzowego. Jakość tych dodatków spożywczych potwierdzona jest europejskimi certyfikatami. Warto na to zwrócić uwagę, gdy poszukujemy nowego dostawcy.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Laziska.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.