Kto nie kocha smaku węglowodanów? Ryż, makaron, płatki owsiane, krakersy, babeczki, ziemniaki - jest coś bardzo satysfakcjonującego w tych chrupiących, kruchych i skrobiowych produktach.
Węglowodany w diecie
Wydaje się też, że węglowodany dodają supermocy: energii, jasności umysłu, motywacji, a nawet szczęścia. Wszyscy wiemy, że możemy przesadzić z węglowodanami i skończyć z rozdrażnieniem, wzdęciami, a nawet potrzebą drzemki. Jednak kilka godzin później sięgamy po kolejną czekoladową babeczkę z owocami, gotowi powtórzyć to samo. Co takiego jest w węglowodanach, że tak nas przyciągają, sprawiając, że trudno nam przestać i wciąż wracamy po więcej? Nic dziwnego, że zrozumienie, czym są węglowodany i w jaki sposób pojawiają się w naszej diecie, może być kłopotliwe! Na szczęście nie musimy zagłębiać się w naukowy żargon, by dowiedzieć się, jak węglowodany mogą nam pomóc. Każdy dietetyk, catering dietetyczny https://afterfit-catering.pl/plock/ czy specjalista ds. odżywiania dokładnie zna naukową nomenklaturę, dzięki temu ty możesz skupić się jedynie na podstawach. W tym artykule skupimy się na węglowodanach prostych - tych, które powszechnie uważane są za te “złe”.
Węglowodany proste
Węglowodanami prostymi są przede wszystkim cukry. Węglowodany proste to żywność i substancje słodzące wykonane z nieskomplikowanych, małych cząsteczek, które szybko przedostają się do krwiobiegu. Jedząc węglowodany proste, możesz poczuć przypływ energii, ale niestety nie jest to energia trwała.
Węglowodany - rafinowane lub nierafinowane
Węglowodany proste - cukry - mogą być rafinowane lub nierafinowane, ale oba rodzaje są niezbyt korzystne dla zdrowia. Jeśli już musisz spożywać cukier, wybieraj cukry naturalne, ponieważ zawierają one pewne dodatkowe składniki odżywcze. Jednak nadal najlepiej jest ograniczyć do minimum wszystkie cukry, aby uniknąć wahań poziomu glukozy we krwi, stanów zapalnych i spadków energii.
Proste węglowodany rafinowane
Według Światowej Organizacji Zdrowia, cukry lub proste węglowodany są główną przyczyną otyłości. Kiedyś sądziliśmy, że otyłość wynika ze spożywania zbyt dużej ilości tłuszczu i że "kaloria to kaloria", jednak teraz znamy dokładniejsze zalecenia. Szybko spalające się paliwo, jakim są cukry i skrobia rafinowana, szybko przenika do krwi, powodując gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi.W odpowiedzi trzustka produkuje insulinę, hormon sygnalizujący, który przenosi cukier do komórek. Istnieją jednak ograniczenia co do ilości cukru, która może trafić do komórek. Ponieważ wysoki poziom cukru we krwi wywołuje stan zapalny, jest on nie do zaakceptowania, a Twój organizm wysyła alarm, który sygnalizuje o konieczności pozbycia się nadmiaru glukozy. Trochę cukru w postaci glukozy można zmagazynować w wątrobie, trochę w mięśniach, ale większość nadmiaru cukru musi zostać zmagazynowana w postaci tłuszczu lub trójglicerydów.
Węglowodany proste - jeść czy nie jeść?
To całkiem jasne, że węglowodany proste - zarówno rafinowane, jak i nierafinowane - należy ograniczać lub całkowicie unikać. Jednak jest też dobra wiadomość! Z czasem możesz tak wyregulować swoje kubki smakowe, że będziesz mieć mniejszy apetyt na węglowodany! Możesz zmienić swoje nawyki już po trzech dniach - nie myśl więc, że już zawsze będziesz marzyć o rogalikach i chrupkach kukurydzianych.