Sposób, w jaki dany naród świętuje ważne uroczystości i rodzinne spotkania bardzo wiele mówi o jego kulturze. Warto zagłębić się nie tylko w regionalną kuchnię czy spożywany trunki, ale także obyczaje. Jak wygląda to u naszych wschodnich sąsiadów na Ukrainie? Wszystkiego dowiesz się z tego artykułu.
Celebrowanie spotkań z bliskimi
Ukraińcy są bardzo rodzinni, uwielbiają spędzać czas w gronie najbliższych oraz przyjaciół. Nawet rozwój technologii nie zwiększył dystansu pomiędzy mieszkańcami tego kraju. Rozmowa telefoniczna, choć jest milej widziana niż wiadomość tekstowa, nigdy nie jest alternatywą dla prawdziwego spotkania. Niczym dziwnym nie są także niezapowiedziane wizyty znajomych, ponieważ naród ukraiński jest niezwykle towarzyskie i gościnny. Co ważne, Ukraińcy nie spotykają się tylko przy okazji dużych wydarzeń, ale każdą drobną radość traktują jako dobry powód do świętowania. Nieodłącznym elementem ukraińskich biesiad jest suto zastawiony stół oraz śpiew. Jeżeli tylko pogoda na to pozwala, biesiady często odbywają się na wolnym powietrzu.
Ukraińskie trunki
Biesiadą towarzyszą nie tylko dania tradycyjnej kuchni, ale także alkohol. Na Ukrainie produkowane jest wiele cenionych na świecie trunków, ale najpopularniejszym jest oczywiście wódka np. khortytsa sklep internetowy, w którym możemy ją nabyć również w Polsce to Best Market. Ukraina może pochwalić się również długą tradycją winiarską, więc i ten rodzimy trunek często spotkamy na suto zastawionych stołach. Wśród bezalkoholowych napojów bardzo popularny jest kwas chlebowy. Ma dużo właściwości prozdrowotnych, wspomaga trawienie i jest ciekawą alternatywą dla napojów gazowanych.
Ukraińska kuchnia
Oczywiście świętowanie na Ukrainie nie mogłoby się obejść bez tradycyjnych potraw. Ukraińcy podobnie jak Polacy uwielbiają zupy. Na stołach często podaje się znany nam barszcz ukraiński czy kapuśniak. Natomiast jednym z ulubionych dań głównych Ukraińców są pielmieni, czyli małe pierożki nadziewane mięsem z dodatkiem bulionu. Jako zakąski często podaje się suszone ryby, słoninę oraz kiszonki, które świetnie sprawdzają się w towarzystwie mocnych trunków. Nie brakuje także łakoci. Tradycyjne wypieki kuchni ukraińskiej to m.in. sękacz czy kołacz. Popularna jest także znana w Polsce kutia, czyli deser na bazie maku, pszenicy i miodu.
Oczywiście Podobnie jak w Polsce Ukraińcy przyrządzają różne potrawy w zależności od obchodzonych świąt.
Aby dowiedzieć się więcej o ukraińskich świętach oraz ich obchodach, wejdź na stronę https://best-market.pl/blog/swieta-i-dni-wolne-od-pracy-na-ukrainie/.