Każdy z nas ma inne preferencje żywieniowe, mogą być one związane z różnymi alergiami pokarmowymi, kulturą i religią, czy też po prostu upodobaniami kulinarnymi. Coraz więcej osób chce także poeksperymentować w kuchni, wypróbować nowe smaki i zmienić swoje nawyki żywieniowe. Catering dietetyczny wydaje się w tym przypadku idealnym rozwiązaniem. Przy minimalnym wysiłku z naszej strony, zapewni nam pełnowartościowe, odpowiednio zbilansowane posiłki i ułatwi spożywanie ich w regularnych godzinach. To także świetna opcja dla osób mocno zabieganych ze względu na wykonywaną pracę czy ilość codziennych obowiązków.
Dieta zbilansowana
Pod tym pojęciem znajdziemy dietę zgodną z piramidą żywienia i dopasowaną indywidualnie do potrzeb
organizmu. Jej głównym założeniem jest zachowanie odpowiednich proporcji makroskładników:
-
Węglowodany 45-65%,
-
Białko 10-20%,
-
Tłuszcze 20-30%.
Tak skomponowana dieta pudełkowa zapewni prawidłowe funkcjonowanie organizmu i odpowiednią ilość energii. Istotną rzeczą jest, by dieta była różnorodna, bogata w witaminy oraz minerały. Powinna składać się z 4-5 posiłków spożywanych co 3-4 godziny. Dobrze zbilansowana dieta pudełkowa zmotywuje nas do rezygnacji z fast foodów, słodyczy i słonych przekąsek. Zamiast tego wybierzmy produkty bogate w błonnik, który wpłynie korzystnie na pracę jelit, kwasy omega-3 działają przeciwzapalnie oraz witaminę D3 mającej wpływ na metabolizm. Dbajmy też o odpowiednie nawodnienie organizmu, gdyż odwodnienie może mieć poważne skutki dla zdrowia.
Czym zastąpić białko zwierzęce w diecie?
Wegetarianizm w obecnych czasach nie stanowi wyzwania w kwestiach żywieniowych. Łatwa dostępność i duży wybór produktów bezmięsnych pozwala skomponować wartościowe i smaczne posiłki. Czy dieta pudełkowa może być wegetariańska? Oczywiście, że tak! Wiele firm ma taki wariant w swojej ofercie. Alternatywą dla białka zwierzęcego jest bardzo dużo, a najbogatszym źródłem jego odpowiednika dla wegetarian i wegan są nasiona roślin strączkowych, takie jak: soczewica czerwona czy ciecierzyca. Doskonałym źródłem białka zwierzęcego jest także tofu i tempeh. Dieta zawierająca te produkty sojowe może być bardzo pomocna w przypadku dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Wśród wielu zamienników mięsa znajdziemy także: komosę ryżową, orzechy i nasiona oraz produkty pełnoziarniste. Pojedynczo nie zawierają one pełnowartościowego białka, jednak w prawidłowej kompozycji z pewnością wystarczą do tego, by spełnić zapotrzebowanie organizmu na wszystkie aminokwasy egzogenne. Są one bogate w białko, żelazo, wapń i cynk. Dzięki temu nasz jadłospis będzie zrównoważony i bardzo wartościowy. Jedyny mikroskładnik wymagający w tym przypadku suplementacji to witamina B12, gdyż jej głównym źródłem są podroby zwierzęce i ryby.
Najpopularniejsze rodzaje diet pudełkowych
Dieta pudełkowa to kusząca propozycja dla osób ceniących sobie czas i jednocześnie chcących zdrowo się odżywiać. Dzięki różnorodnym rozwiązaniom docenią ją każde kubki smakowe, a jedzenie monotonnych posiłków odejdzie w niepamięć. Przeglądając jadłospisy cateringów dietetycznych, znajdziemy rozwiązania dla miłośników tradycyjnej kuchni, wegetarian i wegan, czy osób bardzo aktywnych fizycznie. To także idealne rozwiązanie dla tych, którzy z przyczyn zdrowotnych muszą wykluczyć pewne produkty z diety, jak chociażby nabiał czy gluten. Skomponowane przez dietetyków posiłki sprawdzą się u osób chorujących na cukrzycę czy Hashimoto. Catering dietetyczny to wciąż rozwijający się rynek usług, dopasowywany do potrzeb każdego z nas.