Święta zbliżają się do nas wielkimi krokami. Masz już coraz mniej czasu na to, by przygotować dojrzewający piernik, który wymaga co najmniej dwóch tygodni leżakowania. Jeśli nie udało Ci się go zrobić, nic straconego. Możesz przygotować szybkie ciasto à la piernik, które będzie smaczne, wilgotne i z pewnością zasmakuje Twoim gościom. Jak je zrobić?
Składniki na ciasto à la piernik
Ciasto à la piernik czekoladowy to nic skomplikowanego. Poradzi sobie z nim nawet dziecko, a także każda osoba, która dopiero zaczyna przygodę z cukiernictwem. Możesz zrobić je oczywiście z myślą o świętach, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ten przysmak także w sobotni wieczór czy na inną okazję (bądź bez okazji). Zobaczysz, że ten deser zachwyci Cię intensywnym smakiem korzennych przypraw i miodu, a także mocną, czekoladową polewą. Aby przygotować ten deser, potrzebujesz dość dużej ilości składników. Być może niektóre z nich masz już w domu. Jeśli nie, najwyższy czas wybrać się na zakupy. Zacznijmy od ciasta. Co będzie Ci do niego potrzebne?
- 150 gramów gorzkiej czekolady
- 150 gramów miodu
- 115 gramów masła
- 200 gramów mąki pszennej
- 200 gramów cukru
- 3 jajka
- Imbir w proszku
- Przyprawa do piernika
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 30 gramów kakao
Oczywiście zamiast przyprawy do piernika możesz samodzielnie ugnieść w moździerzu przyprawy, z których chcesz skorzystać. Powinien znaleźć się tam kardamon, goździki, cynamon i anyż. Dzięki nim ciasto rzeczywiście będzie smakować jak piernik. O sile tego deseru świadczy nie tylko samo wilgotne ciasto, ale też pyszna polewa. Zrobisz ją z dwóch składników – czekolady i śmietany kremówki. Nic więcej nie potrzeba do szczęścia. Jeśli więc masz już wszystkie półprodukty, najwyższy czas zabrać się za pieczenie. Zobaczysz, że to nie zajmie Ci wiele czasu.
Jak upiec ciasto à la piernik?
Aby przygotować pyszne, wilgotne ciasto à la piernik, zacznij od rozpuszczenia czekolady z masłem i miodem. Zrób to w garnuszku, na niewielkim ogniu, by nie przypalić ani masła, ani miodu. Masa powinna być jednolita, kremowa i bez żadnych grudek. Gdy będzie już gotowa, zdejmij garnek z gazu i odstaw na bok, by całość ostygła. W tym czasie przesiej mąkę do miski, dodaj cukier, kakao i wszystkie przyprawy, których chcesz użyć. Jeśli wybierasz gotową przyprawę do piernika, na tę ilość ciasta wystarczą dwie łyżeczki. Jeśli jednak lubisz bardzo intensywny smak korzenny, możesz dodać jej trochę więcej. Wymieszaj całość delikatnie, by suche składniki się połączyły. Ubij jajka, dodaj je do mąki, a później wlej tam również masę czekoladową. Wszystko wymieszaj łyżką bardzo dokładnie, by nie zostawić żadnych grudek. Tak przygotowane ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut lub do suchego patyczka. Gdy ciasto będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika, by wystygło. W tym czasie zajmij się polewą. Wlej 250 mililitrów śmietanki do rondelka i zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj 90 gramów czekolady i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj kolejne 90 gramów czekolady i znów mieszaj. Gdy polewa wystygnie, możesz oblać nią ciasto.
Idealne ciasto na święta? Ten à la piernik z pewnością znajduje się w naszym top 3. Wypróbuj przepis i przekonaj się, jak dobry jest to deser.