Okresy przejściowe wiążą się ze wzmożonym okresem przeziębień. Nie znaczy to jednak, że latem, w czasie upałów nie można się przeziębić. Wówczas sprzyjają temu nagłe zmiany temperatur i spożywanie zbyt zimnych napojów. Większość z nas woli sięgać po naturalne metody walki z przeziębieniem. Które domowe sposoby stosujemy najczęściej?
Syrop z cebuli
Powszechnie wiadomo, że domowej roboty syrop z cebuli to bogactwo witamin o działaniu dezynfekującym. Zawiera m.in. witaminę C, A, B1, B2, PP , a także mikroelementy takie jak cynk wzmacniający odporność na wirusy. Syrop z cebuli jest pomocny nie tylko przy przeziębieniu, lecz również w kłopotach ze strony pęcherza, bo zawarte w nim flawonoidy są moczopędne.
Przepis na skuteczny syrop z cebuli można znaleźć na: https://fajnyogrod.pl/porady/syrop-z-cebuli-przepis-na-przygotowanie-wlasciwosci-dzialanie/.
Czosnek
O właściwościach prozdrowotnych czosnku wie każdy. Wykazuje działanie antywirusowe oraz antybakteryjne, dlatego zmniejszy katar, złagodzi kaszel i gorączkę. Okazuje się, jednak, że nie wszyscy wiedzą jak go stosować, by okazał się skuteczny przy przeziębieniu. Najważniejszą zasadą jest, aby nie poddawać go obróbce termicznej, gdyż ta niszczy jego składnik aktywny – allicynę. Zawiera też tak ważną dla zwalczania infekcji witaminę C oraz witaminy z grupy B.
Najlepiej będzie zjeść ząbek czosnku, dwa razy na dzień, koniecznie po uprzednim rozgnieceniu, co większa zawartość allicyny. Można dodać go do masła na kanapkę albo do kubka mleka z miodem.
Imbir
Imbir to przyprawa, ale także lekarstwo na przeziębienie. Zawiera w sobie substancje przeciwzapalne, które rozgrzewają organizm. Swój aromat słodko- świeży z drzewną nutą zawdzięcza zingiberolowi, czyli składnikowi olejku eterycznego, a gorzkawy smak substancjom żywicowym, takim jak gingerol i zinferon.
Jak najlepiej aplikować imbir, by był smaczny? Najlepiej jest zetrzeć go na tarce i zlać szklanką wrzątku, przykryć i odczekać kilkanaście minut. Następnie trzeba go odcedzić i dodać miodu. Taką miksturę można przechowywać do kilku dni w lodówce. Okazuje się, że imbir można przedawkować, dlatego należy z nim uważać. Niepokojące mogą być zawroty głowy, wymioty oraz podwyższony rytm serca.
Miód i cynamon
Miód i cynamon wykazują działanie porównywalne do kupowanych w aptece tabletek na przeziębienie. Są naturalnymi specyfikami w walce z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi. Przede wszystkim złagodzą kaszel, katar i pomogą odetkać zatoki.
Przy pierwszych objawach przeziębienia przygotuj sobie mieszankę z łyżki stołowej miodu oraz połowy łyżeczki cynamonu. Można je dodać do ostudzonej herbaty lub szklanki wody. Spożywając mieszankę codziennie w okresach zwiększonych zachorowań, wzmocnisz swój system odpornościowy.
Dzika róża
Dzika róża, a konkretnie jej owoce to kolejny skuteczny, ziołowy składnik na przeziębienie. Zawdzięczają one swoje właściwości sporej dawce witaminy c oraz przeciwutleniaczom. Ponadto wykazują działanie moczopędne, co wpływa na szybsze oczyszczenie organizm.
Do przygotowania naparu potrzebne będzie 2,5 g suszonych owoców (dwie łyżeczki), zalanych wrzątkiem. Po około 10 minutach napój jest gotowy. Dla lepszego smaku można dodać miodu. Zaleca się go pić trzy razy na dobę.