Łaziska Górne - portal miejski Laziska.com.pl

Wiadomości z Łazisk Górnych

Domowa winoteka: zbyteczny luksus czy mądra inwestycja?

  • Dodano: 2020-02-12 14:00

Kolekcjonowanie win to dla wielu osób największa życiowa pasja, która może przynosić również realne zyski. Wartość starszych roczników wina rośnie, dzięki czemu można je sprzedać za znacznie większe pieniądze niż cena nabywcza.

Jaka temperatura

Nie każdy ma w domu warunki do długotrwałego przechowywania wina. W odpowiednio przygotowanej piwniczce powinna panować stała temperatura od 10 do 12 °C. Temperatura ta jest idealna do serwowania większości białych i różowych win. Składowanie butelek w cieple wiąże się z tym, że ich zawartość będzie starzeć się znacznie szybciej.

Niższe temperatury powodują natomiast wytrącanie się barwnika czerwonych win. W procesie dojrzewania niebagatelną rolę odgrywa także wilgotność powietrza, która powinna wynosić około 70%.

W piwniczce powinna panować ciemność – zredukuj sztuczne oświetlenie do minimum. Butelki należy układać na leżąco. Korek nie może wyschnąć, więc powinien się znajdować w stałym kontakcie z winem.

Kolejnym czynnikiem, który ma wpływ na proces właściwego dojrzewania wina jest czystość powietrza w piwnicy. Jeśli przechowujesz w tym samym pomieszczeniu ziemniaki czy jabłka, ryzykujesz, że przez porowaty korek do wina dostaną się niechciane i nieprzyjemne zapachy.

Problemem może być również jakość korka. Stale ubywa tego surowca, dlatego producenci win coraz częściej sięgają po plastikowe zatyczki. Wiele osób patrzy na to z niesmakiem, ale da się zauważyć, że wśród winiarzy rośnie akceptacja dla tego rozwiązania. Jest to wciąż lepsza alternatywa niż zatyczki z mielonego korka, które sprawdzają się wyłącznie u win przeznaczonych do natychmiastowego spożycia.

Chłodziarka do win w kuchni

Z poprzedniej części artykułu wynika, że kolekcjonowanie i przechowywanie win to dość drogie hobby. W związku z tym, że smakoszy dobrego wina przybywa, a mało kto ma dziś możliwość urządzenia osobnej piwiczniczki do składowania butelek, zakup domowej chłodziarki do win może być naprawdę ciekawym rozwiązaniem.

Podobnie jak w przypadku sprzętów AGD, chłodziarka do win może być osobnym elementem pomieszczenia lub zostać wbudowana w meble kuchenne. Większość z nich ma przeszklone drzwiczki oraz półki z drewna lub polerowanego metalu, by wyróżniać się na tle pozostałych szafek i stanowić ciekawy element wnętrza.

Ceny podstawowych modeli chłodziarek zaczynają się od 500 zł, ale jeśli zależy nam na czymś specjalnym, musimy liczyć się z wydaniem wielokrotności tej sumy. Mniejsze warianty pomieszczą około 12 butelek. Zdecydowana większość oferty to modele przeznaczone do przechowywania minimalnie 50 win.

Wnętrze niektórych urządzeń pozwala na przechowanie otwartej butelki lub karafki z winem. Elementem dobrze wyposażonej chłodziarki powinien być filtr, który usunie z wnętrza niepożądane zapachy.

Warunki przechowywania

Przed zakupem chłodziarki należy zastanowić się, jakie wina chcemy przechowywać i temu podporządkować wybór urządzenia. Istnieją dwa podstawowe typy urządzeń: klimatyzowane i do temperowania win.

W pierwszym przypadku wnętrze zostanie schłodzone do temperatury nastawionej na elektonicznym wyświetlaczu. Dzięki prawom fizyki ciepłe powietrze unosi się do góry, a chłodne opada. Dlatego temperatury w jednym pomieszczeniu mogą się od siebie różnić. Niektóre urządzenia niwelują tę różnicę do jednego lub dwóch stopni, sa więc odpowiednie do przechowywania wyłącznie jednego rodzaju wina – białego lub czerwonego. W przypadku innych modeli różnica temperatur może wynosić aż do czterech stopni, dzięki czemu możemy wykorzystać je do składowania dwóch rodzajów wina na raz – czerwonego na górze, a białego w dolnej części. Problem ten przestanie istnieć jeśli zdecydujemy się na zakup chłodziarki do temperowania win, która pozwala na ustawienie innej temperatury w każdej części urządzenia.

Najlepszym rozwiązaniem są tak zwane wielosezonowe chłodziarki do win, które posiadają kilka niezależnych sektorów, a w każdym z nich można nastawić inną temperaturę (na przykład od 5 do 18 stopni). Ich największą zaletą jest to, że część wnętrza można przeznaczyć na długotrwałe składowanie butelek, a część do przechowywania win, które wypijemy w najbliższym czasie.

Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na publikację postu w formie komentarza zgodnie z obowiązującym Regulaminem.

powiadamiaj o odpowiedziach na komentarz.

dodaj mój adres do newslettera.

Więcej informacji na temat przysługujących Państwu praw zawarliśmy w Polityce Prywatności.