Zasadniczo w każdym produkcie spożywczym występują jakieś dodatki do żywności. Czasami są one całkowicie bezpieczne dla ludzkiego zdrowia, czasami nie. Musisz jednak mieć świadomość, że traktowanie składników konkretnego produktu spożywczego, oznaczonego symbolem E, z negatywnym nastawieniem wcale nie jest dobre. Nie wszystkie E mogą Ci zaszkodzić. Fosforany spożywcze również są oznaczone tego rodzaju symbolem, ale ich działanie nie jest szkodliwe dla naszego zdrowia, ani życia.
E 450, czyli difosforany
Difosforany są jednymi z najpopularniejszych fosforanów spożywczych. Najczęściej występują w różnego typu serach topionych, przetworach mięsnych albo proszku do pieczenia. W naturalnej postaci di fosforany s a w brokułach, kaszy gryczanej, orzechach włoskich lub w nasionach słonecznika. Można z tego wysnuć taki wniosek, że nawet, gdy nie kupujesz przetworzonej żywności, to i tak spożywasz di fosforany. Fosforany spożywcze są oznaczone w składzie produktu. Istotne jest jednak to, żeby pamiętać o tym, że nie może zostać przekroczona maksymalna dopuszczalna ilość w ludzkim organizmie.
Jakie działanie mają fosforany spożywcze?
Fosforany spożywcze posiadają określone właściwości, które mają korzystny wpływ na zdrowie ludzkiego organizmu. Bardzo często też ich właściwości są bardzo pomocne przy produkowaniu artykułów spożywczych. W odniesieniu do mięs oraz produktów mięsnych, fosforany są odpowiedzialne przede wszystkim za nadanie im pewnych właściwości. Gdy czytasz etykiety na produktach spożywczych, to nie panikuj, gdy zobaczysz niektóre symbole. E 338 oznacza kwas fosforowy. E 339 to fosforany sodu, czyli soli. E 340 to fosforany potasu. E 341 to fosforany wapnia. E 350 to wspomniane wcześniej difosforany.
Unia Europejska dba o nasze bezpieczeństwo w zakresie fosforanów spożywczych
Wszystkie z wyżej wymienionych dodatków spożywczych, w konkretnych ilościach, które regulują normy europejskie, są dla ludzkiego organizmu całkowicie bezpieczne. Należy pamiętać również o tym, że mięso, żeby miało pewien zapach i smak, również musi być właściwie przygotowane do sprzedaży.
W jakich produktach można znaleźć fosforany spożywcze?
Fosforany spożywcze występują nie tylko w typowo mięsnych produktach, ale również w takich, w których składzie znajdują się na przykład ryby lub mleko. Bardzo różnorodne zastosowanie mają one również w przemyśle piekarniczym, w ciastach, pieczywie i wypiekach. W napojach bezalkoholowych, również występują fosforany spożywcze. Mogą być one na przykład odpowiedzialne za właściwe łączenie wody z określonymi substancjami w taki sposób, żeby połączenie było jak najlepiej przyswajalne dla ludzkiego organizmu. Jeżeli zainteresował Cię ten temat, to zobacz fosforany spożywcze na stronie dystrybutora dodatków spożywczych. W dodatku fosforany spożywcze bez względu na ich rodzaj, wzbogacaj ą żywność w potrzebne dla ludzkiego organizmu składniki mineralne na przykład magnez, wapń czy żelazo. Natomiast sam fosfor bierze udział w mineralizacji kości, wspiera równowagę kwasowo-zasadową organizmu, wspiera prawidłowe funkcjonowanie mięśni.